Putin, Erdogan Beri Amaran Kepada Trump

Sharing is caring!

Presiden Rusia, Vladimir Putin menyimpulkan lawatan serantau satu hari angin badai dengan berhenti di Turki, di mana dia bergabung dengan rakannya Turki dalam mengkritik keputusan AS untuk mengenali Jerusalem sebagai ibu kota Israel.

Sebelum mendarat di Ankara pada Isnin untuk bertemu dengan Recep Tayyip Erdogan, Putin membuat lawatan tanpa had ke Syria yang diancam perang, di mana beliau mengarahkan tentera Rusia untuk menarik diri, dan Mesir, untuk mengadakan rundingan yang dirancang dengan Presiden Abdel Fattah el-Sisi.

Lawatan kilatnya ke rantau ini menyoroti hubungan memperluaskan Rusia dengan pemain utama di Timur Tengah, kata penganalisis.

Ia juga berlaku di tengah-tengah kemarahan di rantau ini dan dunia Islam atas keputusan Presiden AS Donald Trump mengenai mengisytiharkan Jerusalem ibukota Israel. Peralihan dalam dasar Amerika Syarikat juga banyak dikutuk oleh sekutu Washington.

Bercakap bersama Erdogan selepas pertemuan mereka di ibu negara Turki, Putin berkata status Jerusalem harus diselesaikan menerusi perundingan langsung antara Palestin dan Israel.

“Kedua Rusia dan Turki menganggap keputusan AS untuk mengenali Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel tidak membantu situasi di Timur Tengah,” katanya dalam sidang akhbar.

“Ia menjejaskan kestabilan rantau ini dan menghapuskan prospek keamanan,” kata Putin.

Erdogan berkata beliau “gembira” oleh pendirian Putin, dan mengutuk Israel atas kematian rakyat Palestin di wilayah Palestin yang diduduki sebagai protes terhadap rancangan Trump terus untuk hari keenam di sana.

Palestin melihat pendudukan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibukota masa depan mereka.

Pertubuhan Kerjasama Islam (IOC) dijadualkan membincangkan isu itu di Istanbul, bandar terbesar Turki, Rabu.

Erdogan berkata sidang kemuncak itu akan menjadi “titik perubahan” mengenai krisis itu dan Rusia berjanji akan menghantar wakilnya.

Lawatan Putin “telah memanfaatkan semangat anti-Trump di rantau ini” dengan lawatan serantau tiga kakinya.

Marwan Karbalam, seorang penganalisis Timur Tengah, juga berkata lawatan Putin bertujuan untuk “memperluaskan kuasa di Timur Tengah dengan melawat dua sekutu AS – Mesir dan Turki – yang telah semakin dekat dengan Rusia sejak beberapa tahun kebelakangan”.

Dia “cuba memanfaatkan hubungan yang sulit oleh sekutu Amerika Serikat dengan penaung internasional mereka untuk meningkatkan pengaruhnya,” kata Karbalam.

Putin mengumumkan minggu lalu dia akan mencari istilah baru dalam pilihan raya presiden yang akan datang di Rusia tahun depan.

Yury Barmin, seorang rakan di Majlis Hal Ehwal Antarabangsa Rusia, berkata lawatannya juga “langkah terakhir untuk meyakinkan orang Rusia bahawa Vladimir Putin adalah pemimpin yang kuat dan perlu dipilih semula”.

Putin dan Erdogan juga membincangkan pengukuhan ikatan ekonomi dan ketenteraan, serta perkembangan di Syria.

Pegawai Turki dan Rusia akan bertemu untuk memuktamadkan pembelian sistem peluru berpandu Turki S-400 dari Moscow dalam minggu yang akan datang, kata Erdogan.

Beliau melanjutkan hubungan diplomatik antara Turki dan Rusia sebagai “penting dan bermakna untuk kestabilan serantau”, sambil menambah bahawa kedua-dua negara akan berusaha mencari “penyelesaian politik yang kekal” untuk perang saudara Syria.

Terdahulu, ketika berbicara dengan tentera Rusia di pangkalan udara Hemeimeem di Syria, Putin telah menyatakan “kemenangan” ke atas “pengganas” di negara ini.

Perkembangan utama lain dari lawatan serantau Putin termasuk penandatanganan perjanjian $ 21 bilion antara Rusia dan Mesir untuk membina loji kuasa nuklear pertama di Kaherah.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *