Haram Laga Anjing, Babi Hutan

Sharing is caring!

JAKARTA – Pihak berkuasa wilayah Jawa Barat mengharamkan pertandingan laga anjing dengan babi hutan susulan laporan media mengenai aktiviti itu dan bantahan daripada aktivis haiwan, kata pegawai kelmarin.

Reuters pada bulan lalu melaporkan, hadiah wang tunai mencecah AS$2,000 (RM8,446) diberi kepada anjing yang menang dalam pertandingan yang digelar penduduk ‘adu bagong’ atau lawan babi hutan.

Pertandingan hingga haiwan berkenaan cedera atau mati itu dianggap penduduk sebagai satu sukan tradisi yang perlu dipelihara.

Bagaimanapun, Gabenor Jawa Barat, Ahmad Heryawan memberitahu tidak semua tradisi adalah baik.

Ianya menjadi sebuah budaya atau kebiasaan masyarakat khususnya para Petani yang kebanyakan tinggal di daerah pelosok yang dimana lahan pertanian mereka sering dirusak oleh babi hutan

“Sekiranya sesuatu tradisi itu mempunyai pengaruh dan kesan buruk kepada kehidupan penduduk, ia mesti diharamkan dan dilupakan,” kata jurucakap gabenor, Ade Sukalsah.

Menurutnya, keputusan gabenor melarang aktiviti itu adalah berdasarkan undang-undang jenayah yang mengharamkan penderaan terhadap haiwan.

“Pertandingan ini mempunyai kesan negatif kepada masyarakat kerana menunjukkan kekejaman, penderaan dan keganasan terhadap haiwan,” jelasnya.

Menurutnya, pertandingan itu juga dijadikan sebagai satu bentuk perjudian. – Reuters/BH ONLINE

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *