Eropah Tolak Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel

Sharing is caring!

Kesatuan Eropah telah menolak panggilan Benjamin Netanyahu untuk mengenali Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel, dengan mengatakan penyelesaian dua negara itu menjadi satu-satunya jalan untuk menyelesaikan konflik antara Israel dan Palestin.

Ketua Federasi Luar Negeri Federica Mogherini, bertemu dengan Netanyahu pada hari Isnin di Brussels, kunjungan pertama oleh perdana menteri Israel ke Kesatuan Eropah dalam 22 tahun.

Pertemuan itu kurang dari seminggu selepas Amerika Syarikat mengumumkan bahawa ia akan mengenali Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel dan memindahkan kedutaannya ke bandaraya itu, satu tindakan yang menimbulkan perbalahan yang menyebabkan pengumuman dan pertempuran besar-besaran antara penunjuk perasaan Palestin dan tentera Israel.

“Anda tahu apa pendirian Kesatuan Eropah. Kami percaya bahawa satu-satunya penyelesaian yang realiti terhadap konflik antara Israel dan Palestin adalah berdasarkan dua negara dengan Jerusalem sebagai ibukota negara Israel dan negara Palestin sepanjang tahun 1967,” Mogherini berkata semasa sidang akhbar dengan Netanyahu.

“Ini adalah pendirian kami yang disatukan dan kami akan terus menghormati persetujuan antarabangsa di Baitulmuqaddis sehingga status terakhir Kota Suci diselesaikan melalui perundingan langsung antara pihak-pihak,” katanya.

Sementara itu, Perdana Menteri Israel mengesahkan sokongannya terhadap keputusan Trump di Jerusalem.

“Baitulmuqaddis telah menjadi ibukota Israel selama 70 tahun yang lalu, saya rasa apa yang telah dilakukan oleh Presiden Trump adalah fakta-fakta yang tepat di atas meja,” kata Netanyahu.

“Baitulmuqaddis adalah ibukota Israel, tidak ada yang dapat menyangkal, ia tidak menghalang perdamaian, ia menjadikan kedamaian mungkin, kerana mengakui realiti adalah zat kedamaian, ia adalah asasnya.”

Cadangan damai baru

Netanyahu berkata pentadbiran Trump sedang berusaha untuk memperkenalkan “cadangan perdamaian baru” dan meminta negara untuk melihat apa yang akan dibentangkan.

Tetapi butiran rancangan itu kelihatan masih tidak jelas.

Jean-Yves Le Drian, menteri luar Perancis, berkata “beberapa jenis inisiatif Amerika” telah diumumkan.

“Kami telah menunggu selama beberapa bulan, jika tidak, maka mungkin Kesatuan Eropah harus mengambil inisiatif itu, tetapi terlalu awal untuk mengatakan,” katanya, menurut The Associated Press.

Semasa sidang akhbar itu, Netanyahu berkata beliau menjangka “semua atau kebanyakan negara Eropah akan memindahkan kedutaan mereka ke Yerusalem” dan “mengenali Yerusalem sebagai ibu kota Israel”.

Tetapi pemimpin dunia telah mengutuk mengutuk pengiktirafan AS terhadap Baitulmuqaddis sebagai ibukota Israel.

Ramai pemimpin Eropah telah mengatakan langkah itu berisiko menimbulkan ketegangan di rantau yang lebih luas sambil menghalang prospek penyelesaian yang dirundingkan kepada konflik Israel-Palestin.

Mogherini juga menolak idea bahawa negara anggota EU akan memindahkan kedutaan mereka ke Yerusalem, dengan mengatakan pada hari Isnin “langkah ini tidak akan datang”.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *