China, Rusia Bantah Strategi Keselamatan Kebangsaan Baru AS

Sharing is caring!

China dan Rusia telah mengkritik Amerika Syarikat untuk strategi keselamatan negara yang baru yang melabel kedua-dua negara sebagai “pesaing” yang mencabar kepentingan Amerika.

China berkata, strategi baru yang digariskan oleh Presiden AS Donald Trump menunjukkan “mentaliti Perang Dingin”.

“Kami menyeru pihak AS untuk menghentikan niat yang sengaja untuk memutarbelitkan strategik China dan meninggalkan konsep yang sudah ketinggalan zaman itu sebagai mentaliti Perang Dingin dan permainan sifar – jika tidak, ia hanya akan merosakkan dirinya sendiri dan juga orang lain,” kata jurucakap Hua Chunying Kementerian luar negeri China.

“Kami berharap Amerika Syarikat dapat bersesuaian dengan trend masa dan kehendak rakyat, meletakkan dunia dan hubungan China-Amerika dalam perspektif, menghormati komitmen yang relevan, dan bergabung dengan China untuk menegakkan pertumbuhan yang kukuh dan mantap hubungan China-AS, “katanya.

“Ini adalah pilihan yang tepat untuk kepentingan kedua-dua orang – dan orang di seluruh dunia.”

Rusia juga kritik terhadap strategi baru Trump.

“Bacaan mengikut bahagian-bahagian strategi yang menyebutkan negara kita … [menunjukkan] watak imperialis,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov kepada wartawan.

Pada hari Isnin, Trump melancarkan rancangan keselamatan negara barunya yang berjanji untuk mengutamakan kepentingan ekonomi Amerika Syarikat dan “mengejar keamanan melalui kekuatan”.

Strategi presiden secara jelas menamakan China dan Rusia sebagai “pesaing” yang berusaha untuk “mencabar kuasa, pengaruh, dan kepentingan Amerika” dan cuba “menghancurkan keamanan dan kemakmuran Amerika”.

‘Kerjasama satu-satunya pilihan yang tepat’

Sebagai tindak balas, China tidak bersetuju dengan tanggapan bahawa ia adalah pesaing AS.

“Kami sentiasa percaya bahawa sebagai negara maju dan dua negara terbesar di dunia, China dan Amerika Syarikat mempunyai tanggungjawab penting dan mempunyai kepentingan bersama dalam menegakkan keamanan dan kestabilan dunia dan mempromosikan pembangunan dan kemakmuran global,” Hua berkata.

“Kerjasama adalah satu-satunya pilihan tepat untuk China dan Amerika Syarikat, dan kerjasama menang-menang dapat membawa masa depan yang lebih baik.”

Peskov berkata Rusia juga tidak melihat dirinya sebagai ancaman kepada kepentingan AS.

Strategi keselamatan AS baru menunjukkan “keengganan untuk melepaskan idea dunia unipolar – lebih-lebih lagi, keengganan mendesak, mengabaikan dunia multipolar,” katanya.

“Kami tidak boleh bersetuju dengan sikap yang melihat negara kita sebagai ancaman kepada Amerika Syarikat,” kata Peskov.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *