Bantuan perubatan dan kesihatan untuk mangsa banjir di Pulau Pinang

Sharing is caring!

Pulau Pinang baru-baru ini mengalami beberapa peristiwa malang yang telah menyumbang kepada kemungkinan banjir terburuk dalam sejarahnya. Dengan hujan lebat, empangan yang pecah dan pasang surut, bandar pulau yang terkenal dengan makanan dan sejarahnya yang kaya telah dilanda banjir di banyak kawasan.

Ini menyebabkan pemindahan mangsa banjir besar ke pusat pemindahan dengan koordinasi oleh kerajaan, pihak berkuasa persekutuan dan tentera. Walaupun bencana ini meninggalkan banyak perasaan tidak berdaya dan telah merosakkan rumah mereka, kami juga mendengar banyak cerita kesayuan hati tentang bagaimana rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat datang bersama-sama untuk membantu mangsa-mangsa bangkit kembali.

Berikut adalah satu kisah sedemikian.

Gina Koay, pengerusi Persatuan Farmasi Malaysia, Cawangan Pulau Pinang, mengetuai skuad bantuan bencana. Beliau mempunyai pasukan yang hebat, Jawatankuasa Kawasan Pulau Pinang, yang telah menyumbang secara besar-besaran sepanjang program bantuan itu, dengan Cik Wong Lee Fung dan Brian Tan berhak menyebut secara khusus untuk usaha gigih mereka.

Beliau juga pernah berkerjasama dengan Ketua Bab Kesihatan Masyarakat MPS, Cik Bharati Suresh Chand.

Dalam temu bual telefon dengan Gina, dia mengingatkan betapa cepatnya bantuan datang dari segenap lapisan masyarakat. Kedua-dua mereka mengarahkan bekalan perubatan pada pagi hari Ahad 5 November 2017, sehari selepas hujan lebat, dari pembekal tempatan dan bekalan tiba pada tengah hari.

Dengan bantuan daripada pelajar farmasi dari USM, bekalan perubatan semuanya disusun, dibungkus, dilabelkan dan siap dihantar sekitar petang.

“Saya sangat terkejut mereka menghantar stok(ubatan) saya dengan cepat … dan ramai pelajar datang untuk membantu!”

Gina tidak dapat merasakan keterujaannya apabila dia bercakap mengenai peristiwa-peristiwa ini.

Petang itu sendiri menyaksikan sekumpulan besar ahli farmasi sukarelawan pergi dari rumah ke rumah untuk menyediakan perkhidmatan seperti mendispens ubat untuk penyakit kecil, pertolongan cemas, dan juga tekanan darah dan pemeriksaan gula darah.

“Kami seperti farmasi mudah alih, membawa ubat-ubatan dan set BP kami untuk membantu orang ramai. Mereka sangat berterima kasih atas perkhidmatan yang diberikan kepada mereka dan mereka perlu mengetahui lebih lanjut mengenai ahli farmasi dan apa yang kami lakukan. “

Ini tidak berakhir di sini.

Untuk beberapa hari akan datang ahli farmasi meneruskan kerja sukarela mereka. Menggunakan sumber yang dihantar oleh MPS, ahli farmasi komuniti tempatan menganjurkan diri dan berkhidmat kepada komuniti mereka sendiri sementara pasukan utama yang diketuai oleh Gina dan Bharati bergerak di antara pusat pemindahan dan melawat rumah mangsa. Kerja keras mereka mendorong pengamal perubatan dan penjagaan kesihatan lain untuk menyertai mereka juga.

Dr. Thor menyertai usaha bantuan tidak lama kemudian dan ini menarik lebih banyak doktor perubatan untuk menjadi sukarelawan. Kehadiran mereka lebih tepat pada masanya. Ini memperluaskan perkhidmatan yang dapat diberikan oleh bantuan itu. Ramai mangsa adalah pesakit dengan penyakit kronik dan telah kehilangan ubat-ubatan harian seperti mereka untuk menurunkan tekanan darah dan diabetes. Dengan kehadiran doktor perubatan, mereka menilai semula keadaan pesakit dan menetapkan ubat-ubatan untuk mereka sementara ubat-ubatan ahli farmasi diketepikan berdasarkan preskripsi mereka yang lebih terperinci.

Ia sememangnya pengalaman yang sangat mengharukan hati bagi kedua-dua mangsa dan sukarelawan melihat semangat “Muhibbah” sebenar rakyat Malaysia.

Apabila ditanya mengapa dia menganjurkan usaha bantuan ini, Gina berkata bahawa dia telah berkhidmat kepada masyarakat Pulau Pinang selama bertahun-tahun dan mereka telah menyokongnya selama ini jadi ini adalah masa untuk kembalikan kepada masyarakat. Walau bagaimanapun, dia tahu bahawa dia tidak dapat melakukan ini semata-mata dengan menarik diri dari sumber yang disediakan oleh MPS, dan dengan bantuan Bharati, mereka dapat melakukan sesuatu untuk komuniti yang mereka cintai. Ia juga merupakan peluang yang baik untuk pesakit dan komuniti untuk mengenali ahli farmasi mereka dan memahami apa yang boleh dilakukan oleh ahli farmasi untuk mereka.

“Ahli farmasi mengambil bahagian dalam banyak usaha bantuan, tetapi kebanyakannya adalah ‘Hero’ yang tidak didendangkan. Kami ingin memberikan kembali kepada masyarakat dan menunjukkan kepada mereka apa yang kami mampu! “

Gina juga mendedahkan bahawa terdapat rancangan untuk mencontohi usaha seperti ini di bawah payung MPS di negeri-negeri lain yang menghadapi bencana alam.

Di sini, Pasukan Editorial Dosing Health ingin mengucapkan terima kasih kepada Gina, Bharati, MPS dan semua orang yang terlibat dalam membantu mangsa banjir di Pulau Pinang. Usaha anda sangat kami hargai!

Bagi mereka yang suka menderma dan memberi bantuan kepada usaha ini, sila hubungi Gina di 012-410 0225.

Sumber: Dosing Health

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *