Adel Al-Jubeir : Tahanan timbulkan agenda ekstremis

Sharing is caring!

NEW YORK: Sekumpulan ulama terkemuka, ahli akademik dan ahli perniagaan di Arab Saudi yang ditangkap awal bulan ini “menimbulkan agenda ekstremis,” menurut Menteri Luar Adel Al-Jubeir.
Menteri itu juga mendakwa tahanan telah mengambil pembiayaan dari negara-negara asing.

Ramai daripada mereka yang ditangkap sebelum ini telah kritikal terhadap kerajaan atau dasarnya, dan ada yang mempunyai kaitan dengan jenama Islam politik yang telah lama ditentang pemerintahnya.

Walaupun terdapat jawatan media sosial nampaknya mengenal pasti beberapa orang yang ditangkap, Pusat Komunikasi Antarabangsa kerajaan tidak memberi respons kepada permintaan untuk komen dan nama-nama itu belum dapat disahkan secara bebas.

Dalam temu bual dengan Bloomberg Television di New York pada Rabu, Al-Jubeir berkata lebih banyak maklumat akan dibebaskan “apabila siasatan selesai,” dan menegaskan bahawa “mereka yang ditahan telah menolak agenda pelampau. Mereka menghasut orang, dan ini tidak akan berdiri. ”

Beliau menambah bahawa, sejak Arab Saudi menjangka orang lain mempunyai “toleransi sifar untuk ekstremisme dan keganasan,” maka “kita sendiri akan hidup dengan ini.”

Sebaliknya, beliau kemudiannya merujuk Qatar, dengan mengatakan jiran Arab Saudi – kini terlibat dalam persengketaan yang berterusan dengan Kerajaan, UAE, Bahrain dan Mesir – “terpaksa berhenti menyokong pengganas, berhenti membiayai pengganas, berhenti memberikan pelabuhan selamat kepada orang yang terlibat dan mahu untuk pembiayaan keganasan. ”

Al-Jubeir menamakan Iran sebagai “penaja negara pengganas No. 1,” yang mendakwa saingan lama Arab Saudi adalah “mengamuk” yang menjejaskan Timur Tengah.

“Iran adalah satu ancaman besar bagi kita semua di rantau ini dan melainkan jika ia mengubah dasarnya wilayah kita akan sentiasa menjadi masalah,” katanya.

Ditanya mengenai komitmen Kerajaan terhadap Wawasan Saudi 2030, satu rangka tindakan yang diumumkan tahun lepas untuk mempelbagaikan ekonomi dari minyak, Al-Jubeir berkata kerajaan telah mengambil langkah ketara untuk melaksanakan pelan itu, memetik bangunan tempat-tempat hiburan, pengenalan undang-undang syarikat-syarikat “pelesenan langsung untuk mempunyai operasi runcit di Arab Saudi,” dan kepelbagaian dana kekayaan kerajaan untuk melabur lebih banyak di luar negara sebagai contoh.

“Ini adalah perkara yang ketara,” katanya.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *